Quod Erat Demonstrandum

2009/04/01

[FW] 網絡民主 01.04.2009

Filed under: Life — johnmayhk @ 12:12 下午

世界進入電子網絡時代,金融海嘯亦都係金融嘅電子化,成也網絡,敗也網絡。有人提出一個新嘅口號,就係全球網絡(即係internet)已經改變哂不分國界,不分種族、文化、宗教嘅人類生活習慣。

呢派學者認為,網絡興起代表住人類一場真正嘅民主,點解咁講呢?因為網絡出現之後,全球無哂專家,無哂明星,無哂好似莫扎特、貝多芬咁嘅經典音樂才華巨匠,導演方面亦都慢慢唔會再有史匹堡。但係網絡係會為全世界嘅業餘創作者提供最好嘅機會,就係話,你即使自己唔係莫扎特、貝多芬,無佢哋嘅才華都可以將自己唔成熟嘅作品放喺網絡嗰度,音樂係咁,電影創作係咁,文字嘅博客亦都係咁。所以網絡係釋放咗全世界有才華,或者無乜才華,甚至才能庸俗嘅人,佢哋嘅創作力。

一旦係咁,雖然資訊爆炸,由壞嘅方面嚟睇,阿貓阿狗都開得博客,阿豬阿狗都可以自己錄唱一段結他放上網;但係由好嘅角度嚟睇,咁樣先至係真正嘅民主化運動,網絡係令到全球創意同埋做生意嘅才能真正徹底大解放,係比起任何議會民主嘅制度更加徹底。所以呢啲網絡,社會學家就認為一個新嘅名詞叫做internet democracy已經面世,呢種民主係同幾百年來,歐洲、美國所認知嘅民主制度完全唔同,佢帶嚟有好大嘅好處,但係亦都有好大嘅副作用,就係業餘者(amateur)從此係佔據世界所有嘅論壇,同埋每一個角落,無專家、無叻人,真正係全民發聲。

面對一個咁嘅形勢,新嘅美國政府又有乜嘢應對呢?呢啲網絡專家認為,宜家美國政府對於網絡促成嘅全球民主化,一啲對策都無,只係隨波逐流。奧巴馬係利用網絡得到總統嘅寶座,但係坐上去之後,點樣去處理一個後電腦時代嘅真正電子民主化嘅世界,仍然係一籌莫展,咁樣先至係人類面對21世紀,喺無限機會之外,面對嘅一次最大嘅心靈危機。

(陶傑)

資料來源:

http://881903.com/Page/ZH-TW/audiocolumndetail.aspx?ItemId=108818&source=tbar

我認我是貓狗不如,但仍然很享受分享數學和一些無聊事情的樂趣;所以你有你抽水,我有我吹水,但在下文責必負,不會亂吹。祝愚人自娛,講完。

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

在 WordPress.com 建立免費網站或網誌.

%d 位部落客按了讚: